sie232016

Dyniowa granola idealna na jesień

Jesień już coraz bliżej, u mnie za oknem drzewa powoli zmieniają kolor, dlatego dzisiaj przychodzę z pierwszym jesiennym przepisem tego roku.
Granola jest chrupiąca i słodka. Sprawdza się idealnie jako śniadanie z bananem i mlekiem lub jogurtem greckim. Właściwie to sama w sobie jako przekąska też jest bardzo dobrą opcją.
Domowa granola jest o niebo lepsza od gotowej ze sklepu, ponieważ nie zawiera w sobie aż tyle niepotrzebnego cukru. Ponadto do przepisu można dodać kilka łyżek otrębów owsianych, wtedy będzie zawierała więcej błonnika i stanie się jeszcze bardziej sycąca. Można też dodać 80g suszonej żurawiny (dopiero po upieczeniu lub na ostatnie 5 minut razem z pestkami dyni), ale ja niestety nie miałam jej akurat w domu. 
Po upieczeniu płatki trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu. Dzięki temu pozostaną świeże do około miesiąca.




Dyniowa granola 

Składniki:
300g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
60g oleju kokosowego rafinowanego
120g miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
100g puree z dyni
szczypta soli morskiej
80-100g pestek dyni

Nagrzać piekarnik do 180°C. W misce wymieszać łyżką płatki owsiane z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Na patelni na małym ogniu rozpuścić (bez nadmiernego podgrzewania) olej kokosowy, miód/syrop klonowy/syrop z agawy, puree z dyni i sól. Po połączeniu się składników dodać do płatków owsianych z przyprawami. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia odwrócić blachę i na 5 minut przed końcem wsypać pestki dyni. Granolę przemieszać lekko (dosłownie przeciągnąć po niej łyżką 3-4 razy) od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Można ją spakować dopiero jak całkowicie ostygnie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz