Zupa banalnie prosta, szybka, a do tego smaczna. Idealna na te dni, kiedy nie chce się gotować, ale trzeba zjeść jakiś obiad. Ponadto trwa teraz sezon na dynie, a wiadomo - krajowe sezonowe owoce i warzywa są zawsze najlepsze.
Krem można podawać sam, z grzankami lub groszkiem ptysiowym, pokropiony śmietanką lub tak jak na zdjęciach - razem z kaszą. U mnie jest to jaglana, bo to ona zdecydowanie króluje w moich zasobach, ale myślę, że bulgur też pasowałaby tutaj.
Wygląd, smak i zapach zupy są bardzo jesienne, więc myślę, że sprosta oczekiwaniom wszystkich ludzi, których ulubiona pora roku właśnie nadchodzi.
✿ Zupa dyniowa ✿
Składniki:
1 mała dynia hokkaido
2 marchewki
3,5 szklanki wody
3 łyżeczki warzywnego bulionu w proszku lub 1 kostka warzywna
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży rozmaryn do podania
Dynię umyć, przekroić na pół, odciąć twarde części i wydrążyć. Następnie pokroić w kostkę o wymiarach ok. 2cm na 2cm. Marchewki obrać i pokroić na plastry także o grubości 2cm. Dynię oraz marchewkę zalać w garnku wodą z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Następnie dodać przyprawy (oprócz rozmarynu) i zmiksować wszystko na gładki krem blenderem ręcznym lub przy użyciu robota kuchennego. Na koniec posypać pokrojonym rozmarynem i wymieszać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz